KASKİ Kayseri’ye 19 milyon kazandırdı
Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, ‘4 Aralık Dünya Su Kaybı Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada su israfına dikkat çekti.
Önder Büyükkılıç, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük yatırımcı kuruluşlarından biri olan Kayseri Su ve Kanalizasyon İşletmesi (KASKİ) Genel Müdürlüğü’nün Kayseri’nin her noktasına sağlıklı ve kesintisiz içme suyu ulaştırmak için gece gündüz çalıştığını söyledi. Firmanın 2022 yılında da şebekedeki kayıp kaçak oranını minimum seviyede tutmayı başardığını belirtti.
“KAYIP-KAÇAKLARA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”
Özellikle son yıllarda tüm dünyada temiz ve içilebilir suya ulaşmanın oldukça zorlaştığına işaret eden Lider Büyükkılıç, Merkezi Kontrol ve Bilgi Toplama Sistemi (SCADA) sayesinde kent genelinde fiziki su kayıp kaçaklarının önlenmesine yönelik çalışmaların kesintisiz olarak devam ettiğini belirtti. ):
“Kayseri genelinde şebekeden fiziksel kayıp ve su kaçağı oranını dünya standartlarına indirmek için akustik yer mikrofon cihazları ile sürekli tarama faaliyetleri yürütüyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı Su İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından ‘suda sıfır atık’ temasıyla başlatılan su verimliliği seferberliği kapsamında yerel yönetimler olarak üstlendiğimiz sorumluluğun bilincindeyiz. Bu kapsamda KASKİ’miz, su dağıtım şebekesini daha kolay kontrol edilebilir hale getirmek amacıyla ilimiz genelinde birçok noktada İzole Alt Bölge (DMA) oluşturmakta ve SCADA sistemi sayesinde hızlı bir şekilde takibini yapmaktadır. Bu çalışmalar ile sistemde yüksek basınçlı alt bölgeler belirlenmekte ve basınçlar düşürülmektedir. Kayıp ve kaçaklarda; Su tesisatındaki boruların zamanla aşınması, temas noktalarının deforme olması, şebeke borularının ekonomik ömrünü kaybetmesi gibi birçok sebep vardır.”
“19 MİLYON TL DEĞERİNDE 2 MİLYON 200 BİN METRE SU KAÇAĞINI ÖNLEDİK”
Mevcut su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamanın onları korumak kadar değerli olduğunu vurgulayan Büyükkılıç, “Bu kapsamda Kayseri genelinde 58 alt bölgede SCADA sistemimiz sayesinde 2022’nin ilk 11 ayında 30 bin kişi su altında. Yıllık 2 milyon 200 TL yani 19 milyon TL su ihtiyacı var. Bin metreküp su kaçağının önüne geçtik. Bu sayede su kaybını önleyerek hem sisteme geri kazandırdık hem de olası mağduriyetlerin önüne geçtik. İsrafın önüne geçmek için şehrimizin tüm cadde ve sokaklarında arama, tarama ve dinleme faaliyetlerimiz 7/24 devam edecektir. Tabii suyun yönetiminde vatandaşlarımıza da büyük görev düşüyor. Her zaman söylüyoruz. Su milli bir servettir. Bu nedenle israfı önlemek için daha duyarlı olmamız gerekiyor” dedi.